Winterbanden

Als je op wintersportvakantie gaat, is het verstandig om winterbanden onder je auto te laten monteren. In alle wintersportlanden wordt het gebruik van winterbanden aangeraden. Bij een ongeval kan het rijden zonder winteruitrusting leiden tot (mede)aansprakelijkheid. In Finland (van 1 december tot 1 maart) en Oostenrijk (van 1 november tot 15 maart) is het zelfs wettelijk verplicht. Bij wintsterse omstandigheden stelt ook Duitsland het gebruik van winterbanden verplicht.

Je kunt winterbanden zelf aanschaffen, maar vaak is het ook mogelijk om alleen voor jouw wintersportvakantie winterbanden te huren. Neem contact op met je garage om je hierover te laten voorlichten.

Sneeuwkettingen

Naast winterbanden, adviseren wij je ook om sneeuwkettingen mee te nemen als je op wintersport gaat. Zeker als je de bergen in gaat, dan zijn sneeuwkettingen onontbeerlijk. Bij zware sneeuwval zullen winterbanden niet meer voldoen, en kan door middel van borden aangegeven worden dat het verplicht is om op bepaalde wegen sneeuwkettingen te gebruiken.

Kom niet voor verrassingen te staan, en oefen het omleggen van sneeuwkettingen in Nederland!

Controleer je bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. De mate van weerstand tegen aquaplaning, de grip, het comfort en de prestaties van je auto worden voor een zeer groot deel bepaald door de staat van jouw banden. Het profiel van uw banden dien je daarom regelmatig te controleren. Niet alleen om te kijken of er geen scherpe voorwerpen in jouw band zitten die er niet thuis horen, maar ook om te zien of je nog wel voldoende profieldiepte heeft.

Je kunt bij je band zien of de band versleten is door zogenoemde slijtage indicatoren. Deze indicatoren zijn op de bodem van de profielgroeven aangebracht op verschillende plaatsen in de band. Wanneer zichtbaar wordt dat deze indicatoren opgaan in het omliggende profiel, is het tijd om de band te vervangen. Wellicht gemakkelijker is het om de profieldiepte te meten met een profieldiepte meter.

De wettelijk bepaalde minimum profieldiepte is 1,6 mm. In verband met het behouden van veilige bandprestaties echter, raden wij je sterk aan om bij een profieldiepte van 3 mm je banden te vervangen.

Dit advies wordt bekrachtigd door een onderzoek van de Verzekeraars Hulpdienst (VHD), de alarmcentrale van de verzekeraars (12-2006).Hierin is de conclusie dat de slechte staat van autobanden een hoofdrol speelt bij het sterk stijgend aantal ongevallen op de wegen.

band_groen_04

Je band is volledig veilig wat de profieldiepte betreft.
band_geel_04
Je band vertoont al enige slijtage. Deze is nog veilig maar de band regelmatig controleren is noodzakelijk.
band_rood_03_2
Wij raden sterk aan om nieuwe banden aan te schaffen.