Als je met de auto op vakantie gaat, wil je goed voorbereid op reis gaan. Heb je een tolvignet nodig onderweg naar je vakantiebestemming? Of misschien een milieusticker.

Het is fijn om dit soort (verplichte) items voor vertrek te hebben gekocht. Dan kom je onderweg in ieder geval niet voor verassingen te staan. Klik op ‘Bestel hier’, vul het land van jouw vakantiebestemming in en zie gelijk welke accessoires verplicht zijn.

Bestel hier >> 

Tolwegen en afstanden

Wie reist met de auto, kan tolpassages tegenkomen. In principe kan tol met bijna elke valuta worden betaald of met een creditcard.

Op nagenoeg alle doorgaande autosnelwegen in Frankrijk en Italië wordt tol geheven. Over de tarieven valt weinig concreets te zeggen, omdat ze vaak jaarlijks worden aangepast. Voor de volgende landen heb je tolvignetten nodig: Oostenrijk, Zwitserland, Tsjechië, Hongarije, Dolomieten en Alpen.

Bestel je tolvignetten >>

Milieusticker

In een aantal landen in Europa, waaronder Duitsland, zijn milieuzones ingesteld. Deze zones kun je alleen betreden indien je een milieuvignet achter de binnenkant van je voorruit hebt geplakt.

Bestel een milieusticker >>

Veiligheidshesjes

Wij adviseren je om bij reizen binnen Europa een veiligheidshesje aan te schaffen. De Europese regels stellen dat veiligheidshesjes verplicht zijn voor vakantiegangers.

Bestel nu >>

Controleer je bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. De mate van weerstand tegen aquaplaning, de grip, het comfort en de prestaties van je auto worden voor een zeer groot deel bepaald door de staat van je banden. Controleer je bandenspanning.

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen worden ook wel de drukste zaterdagen van het jaar in Frankrijk genoemd. Files kunnen op deze dagen oplopen tot in totaal 750 km. Wij adviseren je deze zwarte zaterdagen in Frankrijk zo veel mogelijk te mijden. De ANWB voorspelt ieder jaar de verkeersdrukte en geeft dit weer in op hun website.

Voor de verkeersdrukte kalenders van andere landen en alle seizoenen verwijzen we je naar de site van de ANWB: Verkeersdruktekalenders

TIP: Tolvignet weg door ruitschade? Vraag je geld terug
Heb je een duur tolvignet gekocht voor Zwitserland maar heb je ruitschade? Dan moet mogelijk je ruit vervangen worden en ben je het tolvignet kwijt. Gelukkig zijn er mogelijkheden om je geld terug te krijgen. [bron: Independer]

Drie stappen om geld tolvignet terug te krijgen
Het tolvigent kost € 38,50 of 40 Zwitserse frank (2016). Zonde als je dit geld kwijt bent doordat je als gevolg van schade een nieuwe ruit nodig hebt. Neem als eerste contact op met je autoverzekeraar. Mogelijk vergoeden zij de kosten. Is dat niet het geval? Neem dan de volgende stappen om je geld terug te krijgen:

  1. Vraag je autoverzekeraar om een bevestiging dat zij de kosten niet vergoeden.
  2. Vraag de ruithersteller om het stuk oude ruit met het vignet te bewaren. En vraag ook om een factuur van de ruitvervanging.
  3. Stuur de verklaring van je verzekeraar, het stuk ruit en de factuur van de ruithersteller naar de Zwitserse douane. Vervolgens krijg je van hen je geld terug.

Je kunt het sturen naar het volgende adres:
Direction générale des douanes, Section Véhicules et redevances sur le trafic routier, Monbijoustrasse 40, CH-3003 Berne