Controleer je bandenprofiel

Banden vormen het enige contact tussen je auto en het wegdek. De mate van weerstand tegen aquaplaning, de grip, het comfort en de prestaties van je auto worden voor een zeer groot deel bepaald door de staat van je banden. Controleer je bandenspanning.

Zwarte zaterdagen

Zwarte zaterdagen worden ook wel de drukste zaterdagen van het jaar in Frankrijk genoemd. Files kunnen op deze dagen oplopen tot in totaal 750 km. Wij adviseren je deze zwarte zaterdagen in Frankrijk zo veel mogelijk te mijden. De ANWB voorspelt ieder jaar de verkeersdrukte en geeft dit weer in op hun website.

Voor de verkeersdrukte kalenders van andere landen en alle seizoenen verwijzen we je naar de site van de ANWB: Verkeersdruktekalenders

Actuele verkeersregels

Raadpleeg voordat je op vakantie gaat de ANWB voor de actuele verkeersregels in het land van bestemming.

Milieusticker

In een aantal landen in Europa, waaronder Duitsland, zijn milieuzones ingesteld. Deze zones kun je alleen betreden indien je een milieuvignet achter de binnenkant van je voorruit hebt geplakt. Dit geldt ook voor buitenlandse, dus ook Nederlandse voertuigen. Deze vignetten bestaan in 3 kleuren en worden afgegeven aan de hand van de emissieklasse waaraan je voertuig voldoet. Het vignet en eventuele andere verplichte benodigdheden, schaf je eenvoudig voor vertrek aan via AutoTolVignetten.

Bestel nu >>

Veiligheidshesjes

Wij adviseren je om bij reizen binnen Europa een veiligheidshesje aan te schaffen. De Europese regels stellen dat veiligheidshesjes verplicht zijn voor vakantiegangers.

Bestel nu >>

Tolwegen en afstanden

Wie reist met de auto, kan tolpassages tegenkomen. Het is een rechtvaardige manier om degene die van het wegennet profiteert, er voor te laten betalen. Er mag echter wel iets tegenover staan en dat gebeurt ook: goede wegen, een snelle verbinding, ruime parkeerplaatsen, comfortabele wegrestaurants, veel telefooncellen en gratis toiletten. Vaak zijn er zelfs overzichtelijke kinderspeelplaatsen en wasgelegenheden. Wie tol wil uitsparen, kiest weliswaar voor een wat ingewikkelder en dus omslachtiger route, maar ziet meestal meer van het land.

In principe kan tol met bijna elke valuta worden betaald. Tol kan ook vaak met een creditcard worden betaald. Maar het is altijd handig (en bij kleine stukjes weg gewoon noodzakelijk) om kleingeld in de plaatselijke munteenheid bij de hand te hebben.

Op nagenoeg alle doorgaande autosnelwegen in Frankrijk en Italië wordt tol geheven. De wegen zijn in zones verdeeld, waardoor er niet voor elke kilometer moet worden betaald. Bovendien gaat het voornamelijk om de snelwegen buiten de stedelijke gebieden. Een tolweg begint doorgaans niet onmiddellijk na de grens. Over de tarieven valt weinig concreets te zeggen, omdat ze vaak jaarlijks worden aangepast.

Het Oostenrijkse tolvignet is verkrijgbaar met een geldigheidsduur van 12 maanden, 2 maanden of 10 dagen.

Bestel nu >>

Voor Zwitserland koop je een zogeheten Autobahnvignet. Je mag dan gedurende een heel jaar vrij van de snelwegen gebruikmaken. Voor een aanhanger is een apart vignet nodig. We raden je aan het vignet of de vignetten altijd aan te schaffen wanneer je autoreis over Zwitserse wegen zal gaan. Het zal niet meevallen om er uitsluitend op de binnenwegen te rijden.

Bestel nu >>

Tsjechië kent een soortgelijk tolvignet als Zwitserland.

Bestel nu >>

Hongarije kent een soortgelijk tolvignet als Oostenrijk. Nieuw is het systeem met magneetkaarten, zie hiervoor de informatie bij Hongarije.

Bestel nu >>

In de Dolomieten en Alpen bestaan ook privé-tolheffingen. Eigenaren van mooie wegen en/of wegen die een omweg besparen, kunnen van de rondtoerende toerist een kleine bijdrage verlangen.

Rijafstanden

Bij alle beschrijvingen van de accommodatie of de stad tref je een rijafstand in kilometers aan vanaf Utrecht (als meest centrale plaats in Nederland gekozen). Graag willen wij hier benadrukken dat dit slechts een indicatie is. Deze afstanden zijn verstrekt door de ANWB en zijn gemeten aan de hand van de kortste route. Lees hier verder.